srijeda, 17. veljače 2016.

Kurkuma - maska za lice i pasta za izbjeljivanje zubi

prah kurkume

Prah kurkume najdraži mi je sastojak  domaće kozmetike. Maska, kao i pasta za zube vrlo su jednostavne za izraditi i zaista daju rezlutate! Već tisućama godina na istoku kurkuma ima svekoliku primjenu - za zdravlje i ljepotu, čišćenje i detoksikaciju, kao blagi antisepitk te naravno u jelu. Niže su provjereni savjeti za primjenu tog zaista blagotvornog praha.


subota, 6. veljače 2016.

Brze fritule s jogurtom

fritule s jogurtom


Svi rade umjetne trepavice, pa radim i ja (post o mojim iskustvima je u pripremi)! Svi rade fritulice, pa radim i ja! Svi pjevajuuuuu, ja ne čujeeeeeeem! ;) Tajna ovih fritulica je u žestici - i zato uvijek odlično uspiju i ne upiju masnoću! Ma totalno su light!

Kod nas doma, u sva tijesta po defaultu dodajemo jogurt, pa je tako on i  u ovim fritulicama, koje su zaista ukusne i meke te najbitnije – ne “popiju“ previše ulja prilikom prženja
Sastojci:
• 180 ml tekućeg jogurta (to je ona jedna mala čašica)

• 2 jaja
• 40 g kristal šećera
• 1 vrećica vanilin šećera
• 1 paketić praška za pecivo
• 280 g glatkog brašna
• dvije jušne žlice ruma ( može i neka rakija ili neka druga „žestica“)
• ulje za prženje ( oko pola litre)
• šećer u prahu, otopljena nutella, cimet šećer…


Priprema:
U zdjeli lagano umutimo jaja, te dodamo tekući jogurt, “žesticu“, kristal šećer, vanilin šećer i umiješamo. Dok pjenjačom miješamo smjesu, polagano dodajemo prosijano brašno u koje smo dodali prašak za pecivo. Smjesu je potrebno mutiti dok se ne izgube sve grudice te dok ne postane žitka. Zdjelu prekrijemo poklopcem ili prijanjajućom folijom pa ostavimo nekih 15-20 minuta da odmori.
Zatim u vruće ulje dodajemo fritule. Njih izrađujemo tako da koristimo dvije čajne žličice, jednom grabimo smjesu te brzo, ali pažljivo uranjamo u ulje, pritom si pomažući drugom žličicom. Ne trebate vaditi velike količine smjese, dovoljna je količina jedne žličice budući da fritule narastu prilikom pečenja. Nemojte pretrpavati ulje s fritulama, kako mu ne bi pala temperatura, pa se može desiti da vam popiju previše ulja. Pržite ih do zlatno smeđe boje, izvadite ih na salvetu odnosno kuhinjski papir kako bi se upila masnoća.
Poslužite ih uvaljane u šećer u prahu, možete mu dodati žličicu mljevenog cimeta. A za “hardcore” verziju, otopite Nutellu – količina dakako proizvoljna. Fritule nabodite na drvene štapiće, umačite ih u Nutellu, a tek od korizme brinite za kalorije. ;)

srijeda, 20. siječnja 2016.

KELJ NA MAĐARSKI

Kelj varivo

Izvjesni Tomo G. fan je jednostavnih recepata i nedavno me optužio da su mi recepti komplicirani. Pa evo jedan skroz jednostavni recept za kelj. Tomo G. voli kelj, i sigurno će ga napraviti po ovome receptu. I biti će sretan, jer jede hranjivo i ukusno. Slijedite primjer Tome G. i obogatite klasično varivo  niže preporučenim začinima.


Sastojci ( za 4 gladne osobe):

1 glavica kelja (800-1000 gr)
300 gr krumpira
češanj češnjaka
50 gr maslaca + malo ulja
40 gr brašna
sol, papar
glavica luka srednje veličine

i još:

1 čajna žličica crvene paprike, dimljene - kupi ovdje
1/2 čž crnog kima - također kupi ovdje
1 (plavo) kiselo vrhnje 

Priprema:

Glavicu kelja očistite, operite te narežite odnosno natrgajte na komadiće.  Zakuhajte lonac vode te kratko prokuhajte kelj. Ovo je vrlo bitan korak kako vam kelj ne bi ostao gorak (a i rimuje se)! Ocijedite kelj te ponovno u velikom loncu zakuhajte vodu (zapremnine min. 2 litre). Kada zavrije dodajte ocijeđeni  kelj te krumpir narezan na komadiće. Dodajte i  2 prstohvata soli te stavite da se kuha na srednjoj vatri. Potom dodajte sitno nascjeckani češnjak i crni kim. Poklopite i kuhajte na tihoj vatri 20 min.

Sada krenite u izradu zaprške. U tavicu stavite maslac ( + mrvicu ulja), dobro zagrijte te na njemu popržite brašno, pa dodajte sitno sjeckani luk. Umiješajte i crvenu dimljenu papriku, , ona će dati baš finu aromu varivu. Još koju minuticu pirjajte, pa dodajte u lonac variva i lagano promiješajte. Ostavite da se kuha još kojih 20 min na laganoj vatri te popaprite i dosolite popotrebi.

Poslužite tako da u tanjur kelja dodate i žlicu vrhnja, pospite malo paprikom, peršinom, a može i mažuranom.