utorak, 22. ožujka 2016.

Candy Bacon - karamelizirana slanina

Candy Bacon


U narodu znana kao zagorska energetska pločica, često je posluživana na gemišt partijima, djevojačkim večerima u Hrvatskom Zagorju i (psssst!) u backstage-u 'rvackog Masterchefa, jer Špičeku navodno često padne šećer za vrijeme snimanja.  Eto, to je Candy Bacon, napravite ga i slavite ga!



Za ovu #highcarbhighfat poslasticu neće vam trebati niti mnogo vremena niti mnogo umijeća. Nemojte brinuti niti ako nemate smeđi šećer - bijeli je sasvim OK. Evo priznajem, ja nisam niti probala sa smeđim, jer kod nas doma smo svi na bijelom. Šećeru, jel...  

A sad pazi vamo dolje recept;

Sastojci:

-10 lijepih kriški slanine ( recite teti u Todorića nek Vam nareže bez kože i ne mora biti jako tanko)
- 8  velikih žlica šećera ( poželjno smeđi, ali i bijeli nije grijeh)

i još će trebati:
- alu folija
- "protvajn" tj. pleh na kojem ćete ih peći

Priprema:

Stavite pećnicu da se ugrije na 160° C. Na pleh na kojem ćete peći slaninu posipajte 4 žlice šećera. Zatim lijepo, jednu do druge stavite kriške slanine i prospite preostalim šećerom. Stavite peći kojih 20-tak min, odnosno dok ne vidite da se šećer lijepo rastopio i karamelizirao. Kada je gotovo izvadite iz pećnice te adekvatnim priborom (prsti nisu adekvatan pribor za ovo) prebacite slaninu na tanjur, pričekajte da se ohladi  jer će se tada i skrutiti.

  • Poslužite uz pivu i slane grickalice, možete natrgati na komadiće i tako donijeti junk Vašoj zdravoj salatici... Usitnjena je super preko sladoleda od vanilije... Ma mogućnosti je bezbroj, kao i kalorija, samo se treba odvažiti! ;)









ponedjeljak, 7. ožujka 2016.

Cijeli krumpir pečen u kori s umakom od rajčice i sira



Znate onu - "Jao, kako si smršavilaaaaaa! To neka nova dijeta ili?"

- "Krumpir!"

- "A što, kuhala ili pržila?"

- "Ma jok, kopala!" :D


Eto, osim što može pomoći u mršavljenju :), krumpir je izuzetno hranjiv, posebice njegova kora. Ona obiluje vlaknima, vitaminima C i B i upravo je kora najvrjedniji dio krumpira.  U ovom receptu  papat ćete cijeli krumpir i vidjet ćete da vam meso uopće neće nedostajati! Jer rastopljeni maslac i  sir koji se razvlači mu daju šarm i kalorije! Krenimo!


Sastojci (za 2 osobe):

-2 veeelika krumpira (oko 400 gr svaki)
- malo maslinovog ulja za premaz i prstohvat soli
- otprilike 20 gr maslaca narezanog na male kockice (to su kao ona 2 mala maslaca što dobijete u hotelima za doručak)
- naribani tvrdi sir, otprilike 2 jušne žlice

i još
-2 dcl passate od rajčice razrijeđen s 4 žlice vode
- 2 žlice (maslinovog) ulja
- 2 čajne žličice suhog bosiljka
- prstohvat soli, prstohvat papra
- te poželjno lovorov list i mala žličica curry praha


Priprema:

Stavite pećnicu da se ugrije na 220° C. Krumpire dobro operite pod mlazom vode, zatim protrljajte kroz kuhinjsku krpu kako bi  uklonili eventualne zaostatke zemlje. Koru ne gulite, već samo uklonite klice, grbice i velike brazde u kojima se može nakupiti zemlja. Pleh ili vatrostalnu i krumpire premažite uljem, i utrljajte prstohvat soli u njih. Stavite ih neka se peku, trebat će vam 70 minuta za tako velike krumpire. 
Nakon pola sata, okrenite ih kako bi se ravnomjerno ispekli. Krumpiri su gotovi ako vilica zabodena u njih propada lako, što bi se reklo - kao nož u maslac.

15 minuta prije no što ćete izvaditi krumpire na laganoj vatri zakuhajte passatu pomiješanu s malo vode i ulja, dodajte odmah bosiljak, lovor i curry. Pred kraj posolite i popaprite. Nakon 10-tak minuta umak je gotov.

Gotov krumpir pažljivo izvadite na tanjur te ga još vrućeg prepolovite. Zatim ga čajnom žličicom raskupusajte, dodajte kockice maslaca, opet miješajte te 1 žlicu naribanog sira.  Takve krumpire prelijte umakom i poslužite vruće! Mmmmmm... :)



Ideju za ovo jelo "ukrala" sam iz Potato House zagrebačkog restorančića, oni imaju takve varijacije s pečenim krumpirom, npr. s umakom od gljiva, curry-ja, povrća... A imaju i super boršč, ne bolji od mog, ali je super! :D


subota, 5. ožujka 2016.

TOP 5 ISPOD 50 - best buy kozmetika drogerijskog ranga

Prosječan Hrvat nije dovoljno bogat da bi kupovao jeftine stvari! Neke Hrvatice odbijaju H&M poklon bon od 200 HRK! Prave dame mirišu na Lady Million i ne ostavljaju konobarima napojnice! A neke pak žene znaju da i među proizvodima drogerijskog ranga postoje pravi kozmetički dragulji i ponosne su na svoj mudar odabir!


Stoga, pređimo odmah na bitno! Odabrala sam vlastitih 5 favorita dekorativne kozmetike čija pojedinačna cijena ne prelazi 50 HRK. Osim povoljnom cijenom, odlikuju se kvalitetom,  funkcionalnošću i lakom dostupnošću. Krenimo dakle redom;



Aura je kozmetika srpske proizvodnje, od nedavno je možete pronaći u HR, u određenim Kozmo poslovnicama. Korektor koristim 2-3 tjedna, i od prvog nanosa znala sam da je to to!

Zašto je ovaj proizvod dobar?
- svjetlija nijansa (403) odlična je za ultra blijedu put
- idealan za prekrivanje podočnjaka
- srednje, no nadogradivo prekrivanje
-  ne uvlači se u borice oko očiju 
- lako se blenda, razmazuje, fino stapa s kožom



Radi se o tekućim mat  ruževima, koje odlikuje baršunast finish i dugotrajnost. Kako je nastala opća pomama za ovim ruževima, priskbila sam si i ja jedan.  Nijansa sa slike (602) idealna je za svaki dan, mesnato roskasto - zemljasta i oduševljena sam njome! Lako se nanosi, preživljava ispijanje kava, pigmentirana je, te ne isušuje moje usnice. Moram priznati kako sam zadnjih dana naišla na nekoliko recenzija gdje su ljudi razočarani ovim ruževima. Ali 90% ostalih recenzija su aspolutno pozitivne. Vjerujem kako u tom slučaju ovisi od nijanse do nijanse, no za mene je ova nijansa zaista zahvalna i bez zamjerki!




Držim da je ovaj kompaktni puder najbolji Essence proizvod i jedan od najboljih pudera za fiksiranje/matiranje. Toliko puta opjevan  diljem interneta, svi ga vole, troše, preporučuju - da je žensko, bio bi Tina Katanić! :D

Zašto je ovaj proizvod dobar?
- matira lice, no ne daje brašnast, cakey  izgled
- postojan  6-8 sati
- idealan za fiksiranje korektora na podočnjacima
- sprječava masnoći s lica da probije van ;)



Ovaj kabuki obožavan je diljem blogosfere već duže vrijeme i  vrijedi svake hvale i svake kune! Tako mekan, kvalitetan, zahvalan, lako se pere i održava. Idealan je za nanos gore spomenutog pudera u kamenu. Koristim ga nekad i za bogati nanos highligtera kada želim glow all over the face, rumenilo, ma za sve  praškaste proizvode! Posjedujem ga gotovo 2 godine i još uvijek je kao nov! Tko ga nema - trk u Bipu!




5. BIPA Look by Bipa olovke za usne - 12 HRK
Također još jedno poznato otkriće iz svijeta super povoljne kozmetike. Lako i lijepo se šilje, daju idealan omjer mazivosti/mekoće i pigmentacije, odlikuje ih širok izbor nijansi, optimalno  su dugotrajne i kraj njih nemam potrebu kupovati olovke za usne nekog drugog branda. Često ih koristim samostalno, bez ruža, njima obrubim i popunim usnice i super su zamjena za mat ruž. Nijansa na slici - bon bon je najpopularnija u beauty svijetu jer definitivno "podiže" baš svaki look. 



Eto moje dame,  kupnjom bilo kojeg od ovih proizvoda nećete pogriješiti. Smatram kako vrijede i više od svoje cijene, pogotovo olovke za usta. Moram priznati i kako sam za neke od ovih proizvoda dugo dvojila oko kupnje, no zaista nisam požalila, već se ugodno iznenadila. Živjela nam  kvalitetna kozmetika drogerijskog ranga! :D