petak, 8. siječnja 2016.

KOLAČ OD LIMUNA - Lemon Pound Cake

kolač od limuna

Vratit će vas u ljetne mjesece, ali će vas zadržati na zimskoj kilaži! Oduševit će vašu prijateljicu koja je svratila na kavu, preobratiti će mrzitelje limuna i pobornike krema u kolačama, stajat će do tjedan dana u hladnjaku, i biti svakim danom sve ukusniji! Ma da može, govorio bi! ;) 

P.S. Šuška se da je upravo ovim kolačem bio potkupljen novi mandatar kako bi pristao voditi Hrvatsku!



Ovaj kolač izuzetno je jednostavno napraviti. Recept je preuzet odavde, s malim preinakama u sirupu. Toplo preporučam silikonski kalup za ovaj kolač ( u metalnome limun može poprimiti onaj "željezni" okus), možete ga naći u Ikei npr., ovakav imam ja.


Sastojci:

200 gr glatkog brašna
230 gr omekšalog maslaca
4 jaja srednje veličine
200 gr kristal šećera
150 ml isjeđenog soka limuna (50 u tijesto, 100 za sirup)
2 čajne žličice ekstrakta vanilije
1/2 čž soli
1 čž praška za pecivo

+ šećer u prahu (za sirup, odokativnih 100 gr)


Priprema:

Pećnicu stavite grijati na 180°C. Mikserom pjenasto umutite maslac, te postepeno dodajte kristal šećer. Nastavite miksati na manjoj brzini te dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije. U posebnoj zdjeli izmiješate sve suhe sastojke te ih malo po malo dodajte u prvu smjesu, naizmjence sipajući malo po malo limunovog soka. Kad je sve umiješano, izlijte smjesu u kalup te pecite nekih 65 do 70 minuta, ovisno o pećnici. 
Nakon što se ispekao, malo pričekajte (15 min) te izvadite kolač na rešetku.  U posebnoj zdjeli pomiješajte ostatak limunova soka i šećer u prahu, polako dodavajući sećer dok ne dobijete prozirno-bjeličasti sirup. Jušnom žlicom grabite sirup te pažljivo polijevajte kolač, kako bi se sve upilo.

 Pustite da se kolač poptuno ohladi i uživajte u tankim šnitama uz blagi čaj.

Eh da, kolač svakako omotajte prozirnom folijom i pohranite u hladnjak, i vidjet ćete - idući dan još je ukusniji!









4 komentara: