utorak, 28. srpnja 2015.

Banana bread - ukusni kruh od banane s komadićima čokolade


#Onokad nekako zaboravite na one banane, pa one lagano prezriju, pocrne, omekane... A žao vam ih bacit', a ne znate šta bi s njima... E tu na red dolazi kruh od banane! Ova sočna poslastica prija u svako godišnje doba, idealan je doručak uz šalicu kakaa, a posebno prija poslužen uz poslijepodnevni čaj (namjerno kažem čaj, a ne kava jer se volim pretvarati da sam dama).



Sve stare banane moraju završiti u ovome kruhu! Ovo je zapravo kolač, a ne kruh, a istom smjesom mogu se puniti i kalupi za muffine,  uz grešno kaloričnu ideju da iste ukrasite kremom od slatkog vrhnja i Nutelle. No za prvi puta, ipak ga kušajte u formi šnita, pa ako je bikini sezona za vas gotova, slobodno premažite tu šnitu lijepim slojem Nutelle.

Sastojci:

2 pune šalice glatkog brašna ( šalica=2,5 dcl)
3/4 šalica šećera
1 vrećica praška za pecivo
na vrh čž soli
1oo gr omekšalog maslaca
150 gr tamne čokolade narezane na komadiće
2 veća jaja
4 manje, što zrelije banane

Priprema:

 Pećnicu zagrijte na 180ºC, namastite kalup za kruh i pospite ga lagano brašnom. Pjenasto izmiksajte jaja  šećer i sol, dodajte omekšali maslac i miksajte dok se smjesa ne ujednači. Ubacite i vilicom dobro izgnječene  banane i miksajte dok se ne ukomponiraju u smjesu. Zatim ubacite prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo te nastavite na najnižoj brzini mutiti mikserom otprilike još 2 minute. Smjesu zatim ulijte  u kalup. Tek sada po površini rasporedite nasjecknu čokoladu pa  vilicom   prođite kroz smjesu tako da čokolada malo potone. Tokom pečenja čokolada će se ionako početi spuštati na dno, tako da ju "pogurajte"  tek toliko da se više ne nalazi na površini. Pecite 55 minuta, te ostavite još nekoliko minuta u ugašenoj pećnici. Kruh izvadite van, prođite nožem uz rubove te ostavite da se hladi. Ovaj kruh zamotan u čistu krpu izdržati će do 3 dana, no sunjam da će vam toliko trajati! ;)

1 komentar:

  1. Ovo će se spremiti prvom prilikom. S bananama i čokoladom nema greške :D

    OdgovoriIzbriši