ponedjeljak, 20. travnja 2015.

Smooth Criminal - smoothie



Ovaj smoothie je baš za guštanje, ne za skidanje kila! Ovo je prvi jutarnji obrok i obećanje samoj sebi da je to Vaš jedini slatki obrok tokom dana! ;) 





Sastojci:
-1 oguljena kruška
- pola banane
- šaka jagoda (smrznutih poželjno)
- 2 dcl malomasnog mlijeka
- i KLJUČNI sastojak - ekstrakt/aroma vanilije, 1 čajna žličica
Priprema:
 Izblendati s nekoliko kockica leda, ukrasiti jagodom i uživati!
Idealno za doručak i energiju.

Vina za neznalice - šalabahter za mase

U vina se razumijem koliko i u strategiju energetskog razvoja Republike Hrvatske. No kako se ne bih više sramotila okolo obratila sam se mojoj dragoj prijateljici  Andrei, vrsnoj poznavateljici i pasioniranoj kušateljici vina, koja posjeduje višegodišnje iskustvo u ugostiteljstvu, ne miješa vino i vodu, kad pije ne vozi i ne voli jaja. Niže su poučni podaci o božanskom eliksiru koje je ona velikodušno podijelila s nama.

preuzeto s https://cdn.evbuc.com/eventlogos/107893825/cheesewine01.jpg

Kombiniranje hrane i vina, naše vinarije

Spomenula sam jaja. Znate li da uz njih nije uputno konzumirati vino budući da ona oblažu usnu šupljinu i tako „ubijaju okus“ vina? Čokolade iznad 60% udjela kakaa, također nije uputno iz istog razloga služiti uz vino.
Traminac naše vinarije Iločki podrumi poslužen je na svečanosti krunidbe engleske kraljice Elizabete II. Uz ovu vinariju, Andrea smatra kako treba spomenuti i naše ostale vrhunske vinare;
Matošević (Istra) – poznati po malvaziji, sorti koja odlično ide uz ribu, plodove mora, tjesteninu, te grimaldakoja se preporuča uz nešto teža jela.
Boškinac (Pag) i njihov grande cuvée.
Kozlović (Istra) poznat po muškatu koji savršeno komplimentira desertima.
Stina (Brač) i njihovo najpopularnije vino plavac mali idealni je partner jelima s roštilja s naglaskom na plavu ribu, ali i klasičnim pljeskavicama ili čak vratini.

Vina u restoranu i kod kuće

Birate li vina u restoranu imajte na umu da je vino kao parfem, svatko ima svoj ukus stoga se potrudite pronaći svoj. U boljim restoranima konobari prolaze kroz trening i većina će se potruditi naći na vinskoj karti nešto po ukusu gosta i u skladu s onim što će on jesti. U pravilu vinska karta se radi u skladu s menijem. Ako vam se ne sviđa prijedlog konobara, preporuča se narudžba “prilagodljivih” vina poput Merlota ili plavca, ili od bijelih Sauvignon, Pinot Grigio ili Chardonnay, objasnila  je Andrea.
Služite li vina u svom domu, pokušajte ih upariti uz sireve, masline, sušeno voće i orašaste plodove i to na sljedeći način:
  • Kod serviranja odvojiti sireve jakih aroma i mirisa od onih nježnijih. Najbolje ga je rezati prije služenja, da se nepotrebno ne suši.
  • Kremasti sirevi ne idu uz crna vina.
  • Važno je voditi računa o kiselini i masnoći, sirevi koji su masniji zahtijevaju vina koja su suša.
  • Jako aromatični sirevi, poput sireva s plemenitom pljesni, idu s vinima jake arome – ako se upari s nekih sušim vinima, okus vina se izgubi jer ga sir nadvlada.
  • Sirevi jake teksture poput Grana Padano ili paškog sira idu dobro uz crna vina jakog tijela poput plavca, Bordeauxa ili Caberneta.
  • Kozji sir ide dobro s vinima poput malvazije i Sauvignona.
  • Meki kravlji sir ide dobro uz nježnija i voćna vina poput graševine, Chardonnaya i malvazije.
  • Mozzarella ide uz bijela vina i nježnija crna vina kao Beaujolais.
Uparivanje hrane i vina najlakše je prateći ove upute:
  • Generalno pravilo je teška hrana s teškim vinima, kiselkasto vino s ljućim i slanijim kombinacijama.
  • Što se tiče sljedova jela, predjela zahtijevaju obično laganija vina ili pjenušac i onda se ide prema težima i kompleksnijima.
  • Ribe, rakovi i školjke traže bijelo vino, no iznimaka naravno ima, npr. uz tunu, gof  i srdele najbolji su izbor crna vina.
  • Uz divljač idu vrhunska crna vina.
  • Uz perad služe se bijela vina.
  • Purica, patka i guska ovise o tome kako su začinjene, ali obično idu uz slađa bijela vina.
  • Vegetarijanska jela slažu se s bijelim pinotom, mladim crnim vinima i roseom.
  • Izražena i stara vina zahtijevaju jednostavna ali jaka jela, poput grill steakova.
  • Mlada vina idu uz lagana jela poput tjestenine i slanih zalogaja kao što su krekeri, prženi bademi…
  • Slatka vina idu uz slatka jela.

*objavljeno na www.she.hr
*izvor fotografije: preuzeto odavde

Kruške u crnom vinu - najdraži desert Mladena Grdovića

Kruške u vinu izuzetno su efektan, a jednostavan desert. Ne morate voljeti vino, ne morate voljeti voće, ne morate uopće znati kuhati, ali morate ovo napraviti! Reducirano, sirupasto vino u spoju s omekšalom kruškom zadivit će vaše nepce i zaista ćete se pitati zašto ovaj desert niste već ranije kušali.




Sastojci (za dvije osobe):
• 2 veće kruške
• 6 ravnih žlica šećera
• polovica limuna
• 400 ml crnog vina
• 100 ml vode
• 1 korica cimeta
• 1 čajna žličica (škrobnog) brašna

Priprema:
Kruške ogulite, no ostavite im peteljke. Dno kruške nožem odrežite kako bi one mogle samostalno i uspravno stajati. Sok od limuna pomiješajte s otprilike 100 ml vode te u tu mješavinu odložite kruške dok pripremate vino. Ovo činimo kako kruške ne bi potamnile. Zatim u lonac prikladne veličine ulijte crno vino i 100 ml vode, dodajte šećer i koricu cimeta te pustite da zavrije. Odaberite lonac u kojem kruške neće puno izvirivati nakon što ih polegnete u mješavinu vina, jer je potrebno da ravnomjerno upiju boju i aromu. Dodajte obje kruške te ih na laganoj vatri kuhajte 20-ak minuta, odnosno dok ne omekšaju. Tijekom kuhanja uputno je polijevati kruške mješavinom u kojoj se kuhaju i povremeno ih nježno okretati u loncu.
Kuhane kruške izvadite na desertni tanjur. Sada pripremite sirup. Iz lonca izlijte veći dio vina, ostavite u njemu otprilike 2 decilitra te dodajte žličicu (škrobnog) brašna. Brašno dobro izmješajte, odnosno umutite kako se ne bi stvorile grudice, te nastavite kuhati dok se umak ne zgusne. Prije serviranja umak polijte po kruškama, počevši odmah ispod peteljke, ravnomjerno ga raspoređujući. Na taj način kruška dobiva još intenzivniju boju i aromu. Poslužite i uživajte!
Pitate se što učiniti s onim vinom koje vam je preostalo? Jednostavno – poslužite ga kao kuhano vino, onako predvečer, ušuškajte se pod dekicu i zabuljite u još jednu reprizu reprize “Dva i pol muškarca”.


*objavljeno na www.she.hr