nedjelja, 10. srpnja 2016.

Quiche s tikvicama, sirom i pršutom

Quiche s tikvicama, pršutom i sirom

Dugo sam tražila savršeni recept za Quiche, onaj gdje mi tijesto neće biti gnjecavo nakon pečenja, ali niti pretvrdo... Tražila sam nadjev koji će biti ukusan i topao i hladan, koji će biti kompaktan, a lako će se jesti samo sa vilicom... I tadaaaaaam- iskombinirala nekoliko recepata- i savršeni Quiche sa tikvicama, sirom i pršutom je tu!



Ovaj quiche ilitiga kiš osvaja punoćom okusa! Moram se pohvaliti da su ga s guštom jeli i momci koji ne vole (pazi sad ovo!): -tikvice  - sir  - jaja
Ukratko - ovaj quiche je apsolutni pobjednik i idealan je za, recimo, proslave ročkasa na poslu, jer se lako transportira, reže i s guštom degustira! :) 


Sastojci:Za tijesto - za kalup promjera 28 cm

-400 gr brašna (pola glatko, pola oštro)

-200 gr maslaca narezanog na kockice

-2 jaja

-1 čajna žličica soli


Za nadjev:

- 2 jušne žlice krušnih mrvica

- 2.5 dcl slatkog vrhnja/vrhnja za kuhanje

- 4 jaja

- 1/2 kg naribanih tikvica

- 1 veći nasjeckan luk

- 1 vrećica parmezana

- 150 gr tvrdog sira narezanog na kockice ili naribanog (gouda, edamer...)

- 5-6 kriški pršuta, natrganog na trakice

- 1 žličica soli

- papar


te po želji:- prstohvat- dva sušenog kopra i žlica-dvije izmrvljene fete



Priprema:
Prvo radimo tijesto. U brašno dodamo sol i utrljamo kockice maslaca dok ne dobijemo mrvičastu smjesu. Jaja lagano umutimo, dodamo u tu mrvičastu smjesu te kratko umjesimo, čisto da se sastojci povežu. Mjesiti minutu-dvije maksimalno, ne valjla kada se smjesa "premijesi". Ako djeluje pre suho, dodajte 1 žlicu hladne vode ili mlijeka. Tijesto brzo utisnite u kalup, neka slobodno viri malo van rubova... Dobro ispikajte vilicom i stavite u zamrzivač. Na taj način tijesto se neće previše skupiti prilikom pečenja. 
Pećnicu stavimo da se ugrije na 200° C.


Dok je tijesto u zamrzivaču - bacamo se na pripremu nadjeva. Naribamo tikvice i sir. Luk nasjeckamo i pršut natrgamo na komadiće. U zdjeli pomiješamo sve sastojke osim vrhnja i jaja. Dobro izmiješamo. U posebnoj zdjelici lagano umutimo jaja i pomiješamo ih s vrhnjem te tu smjesu dodamo u onu prvu te ponovno izmiješamo da se sve lijepo poveže.
Tijesto izvadimo iz zamrzivača te ubacimo u pećnicu, na kojih 10-12 minuta. Izvadimo te pustimo da se 5 minuta prohladi. Zatim unutra ulijemo nadjev, poravnamo i stavimo peći na otprilike 45 minuta - ovisno o pećnici. U mojoj se peklo 40 min + još 10 min nakon što sam na quiche stavila još nekoliko kriški sira, da se fino rastopi...mmmm....


Kiš izvadimo iz pećnice, te ga prije služenja ostavimo 15-ak minuta da se ohladi i stisne. 


U hladnjaku ovaj quiche može izdržati do 3 dana, a sutradan je još ukusniji. Samo ga podgrijete kratko u mikrovalnoj... ali možete ga jesti i hladnog. Uživajte! :*


Nema komentara:

Objavi komentar