srijeda, 17. veljače 2016.

Kurkuma - maska za lice i pasta za izbjeljivanje zubi

prah kurkume

Prah kurkume najdraži mi je sastojak  domaće kozmetike. Maska, kao i pasta za zube vrlo su jednostavne za izraditi i zaista daju rezlutate! Već tisućama godina na istoku kurkuma ima svekoliku primjenu - za zdravlje i ljepotu, čišćenje i detoksikaciju, kao blagi antisepitk te naravno u jelu. Niže su provjereni savjeti za primjenu tog zaista blagotvornog praha.



Kurkumu kupujte u specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane i/ili začina. Čuvajte ju u dobro zatvorenoj posudici, tako vam može  trajati do 2 godine. Imajte na umu da kurkuma voli obojati sve u narančasto - lice, prste, odjeću, pa i plombe, no sve se to da isprati poštenim ribanjem! ;)

Pasta za izbjeljivanje zubiju od kurkume

Jednu čajnu žličicu praha pomiješati u zdjelici sa sasvim malo vode, tek toliko da tvori pastu. Nanijeti na četkicu te četkati zube 3-5 minuta. 
OPREZ! Pazite da se što manje prljate oko kože ustiju te ako imate plombe na prednjim zubima - jer nažalost sve poprima narančastu boju!
Nakon što ste gotovi, operite još jednom zube običnom pastom. Zatim uz sočno psovanje mene i ove ideje isperite četkicu i operite umivaonik.

Ova pasta pokazala mi se instant efikasnom, mnogo učinkovitijom od sode bikarbone i koristim ju svakih 10-tak dana (koristila bih ju i češće ali strah me abrazivnosti). Zaista izbijeli moje zube, no imajte na umu da prirodno imam prilično bijele, koje sam zadnjih godina "uneredila" velikim količinama čaja, kave, sira i šećera. Stoga, u mom slučaju apsolutno pomaže. 


Maska za lice od kurkume

Za ujednačen ten, blistavu i meku kožu koristite ovu masku jednako kao i pastu za zube - svakih 10 dana. Obično napravim oba tretmana odjednom, praktičnije je, te samo jednom moram ribati umivaonik. :)

Tri čajne žličice kurkume pomiješajte s malo jogurta, pažljivo dodajte jednu po jednu čajnu žličicu, dok ne dobijete pastu koju nanosite na lice. Osobno ju volim utrljati u lice, tako istodobno djeluje poput laganog pilinga. Ostavite na licu dok se maska ne sasuši - kojih 20 minuta. Potom dobro isperite lice. Ako ste blijedi poput mene, koža lica biti će lagano žućkasta, no isto možete isprati laganim gelom za umivanje.

 Znam, znam, ne vjerujete da će vam narančasti prah izbijeliti zube i baš toliko probuditi kožu... I još k tome vam se sigurno ne sviđaju ova upozorenja o boji koju kurkuma ostavlja, no probajte svakako, rezultati su zaista vidljivi i opipljivi.

  • Treba li vas još malo nagovarati pogledajte ovaj video u kojem simpatična teta priča o svim benefitima i širokoj uporabi kurkume! :D









Nema komentara:

Objavi komentar