ponedjeljak, 7. ožujka 2016.

Cijeli krumpir pečen u kori s umakom od rajčice i sira



Znate onu - "Jao, kako si smršavilaaaaaa! To neka nova dijeta ili?"

- "Krumpir!"

- "A što, kuhala ili pržila?"

- "Ma jok, kopala!" :D


Eto, osim što može pomoći u mršavljenju :), krumpir je izuzetno hranjiv, posebice njegova kora. Ona obiluje vlaknima, vitaminima C i B i upravo je kora najvrjedniji dio krumpira.  U ovom receptu  papat ćete cijeli krumpir i vidjet ćete da vam meso uopće neće nedostajati! Jer rastopljeni maslac i  sir koji se razvlači mu daju šarm i kalorije! Krenimo!


Sastojci (za 2 osobe):

-2 veeelika krumpira (oko 400 gr svaki)
- malo maslinovog ulja za premaz i prstohvat soli
- otprilike 20 gr maslaca narezanog na male kockice (to su kao ona 2 mala maslaca što dobijete u hotelima za doručak)
- naribani tvrdi sir, otprilike 2 jušne žlice

i još
-2 dcl passate od rajčice razrijeđen s 4 žlice vode
- 2 žlice (maslinovog) ulja
- 2 čajne žličice suhog bosiljka
- prstohvat soli, prstohvat papra
- te poželjno lovorov list i mala žličica curry praha


Priprema:

Stavite pećnicu da se ugrije na 220° C. Krumpire dobro operite pod mlazom vode, zatim protrljajte kroz kuhinjsku krpu kako bi  uklonili eventualne zaostatke zemlje. Koru ne gulite, već samo uklonite klice, grbice i velike brazde u kojima se može nakupiti zemlja. Pleh ili vatrostalnu i krumpire premažite uljem, i utrljajte prstohvat soli u njih. Stavite ih neka se peku, trebat će vam 70 minuta za tako velike krumpire. 
Nakon pola sata, okrenite ih kako bi se ravnomjerno ispekli. Krumpiri su gotovi ako vilica zabodena u njih propada lako, što bi se reklo - kao nož u maslac.

15 minuta prije no što ćete izvaditi krumpire na laganoj vatri zakuhajte passatu pomiješanu s malo vode i ulja, dodajte odmah bosiljak, lovor i curry. Pred kraj posolite i popaprite. Nakon 10-tak minuta umak je gotov.

Gotov krumpir pažljivo izvadite na tanjur te ga još vrućeg prepolovite. Zatim ga čajnom žličicom raskupusajte, dodajte kockice maslaca, opet miješajte te 1 žlicu naribanog sira.  Takve krumpire prelijte umakom i poslužite vruće! Mmmmmm... :)



Ideju za ovo jelo "ukrala" sam iz Potato House zagrebačkog restorančića, oni imaju takve varijacije s pečenim krumpirom, npr. s umakom od gljiva, curry-ja, povrća... A imaju i super boršč, ne bolji od mog, ali je super! :D


Nema komentara:

Objavi komentar