Chicken Palak vrlo je jednostavno indijsko jelo, reklo bi se sirotinjsko, no za naše podneblje čista je egzotika. Iznimno je ukusno upravo zbog mješavine začina koja se koristi. Ovo jelo otkrila sam prije nekih 5-6 godina u jednom indijskom restoranu u Pragu. Fascinirao me zanimljiv okus jer nisam uspjela odgonetnuti što je točno unutra, a bilo je tako pikantno i svakim zalogajem pozivalo je na još.
Zapisala sam naziv jela, kasnije ga googlala i u isto vrijeme ostala začuđena i oduševljena koliko je ovo jelo zapravo jednostavno. Nije na odmet spomenuti i da je prilično zdravo i niskokalorično, stoga se bacite na pripremu i ne bojte se cimeta, on se super slaže s piletinom!
Sastojci (za 2 osobe):
• 250 g pilećih prsa, sol
• 200 gr sitno nasjeckanog špinata (odmrznutog i ocijeđenog)
• 1 čašica (180 g) tekućeg jogurta
• 3 žlice maslinovog ulja
• 1 manja glavica luka, sitno nasjeckana
• 2 žličice cimeta
• 2 žličice curry praha te 2 mljevenog korijandra
• 1 žličica chilli praha
• možete još dodati 1 žličicu garam masale (mješavina začina), no ako ju nemate slobodno dodajte još malo curryja i/ili korijandra, no ne više od žličice po svakog
• 125 g riže (ona iz vrećice)
Priprema:
Pileća prsa narežite na kockice veličine zalogaja i posolite te ostavite sa strane. Stavite kuhati rižu prema uputama na pakiranju. U dubljoj tavi (idealno wok) na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje te uspijte mješavinu začina i kratko promiješajte. Luk dodajte nakon što začini puste miris – otprilike minutu, te nakon 2-3 minute dodajte i pileće meso. Lagano miješajte, kako bi se svi sastojci povezali, te nakon što je piletina poprimila lijepu boju dodajte ocijeđeni špinat i nastavite lagano miješati još 4-5 minuta. Na kraju uspijte jogurt, dobro izmješajte te nakon minutu ugasite vatru. U tanjur servirajte skuhanu rižu, a preko nje stavite Chicken Palak.
*objavljeno na www.she.hr