ponedjeljak, 20. travnja 2015.

Chicken Palak - ako ne znaš kuhat, a želiš se pravit važna pred novim likom :)


Chicken Palak vrlo je jednostavno indijsko jelo, reklo bi se sirotinjsko, no za naše podneblje čista je egzotika. Iznimno je ukusno upravo zbog mješavine začina koja se koristi. Ovo jelo otkrila sam prije nekih 5-6 godina u jednom indijskom restoranu u Pragu. Fascinirao me zanimljiv okus jer nisam uspjela odgonetnuti što je točno unutra, a bilo je tako pikantno i svakim zalogajem pozivalo je na još.

Zapisala sam naziv jela, kasnije ga googlala i u isto vrijeme ostala začuđena i oduševljena koliko je ovo jelo zapravo jednostavno. Nije na odmet spomenuti i da je prilično zdravo i niskokalorično, stoga se bacite na pripremu i ne bojte se cimeta, on se super slaže s piletinom!
Sastojci (za 2 osobe):
• 250 g pilećih prsa, sol
• 200 gr sitno nasjeckanog špinata (odmrznutog i ocijeđenog)
• 1 čašica (180 g) tekućeg jogurta
• 3 žlice maslinovog ulja
• 1 manja glavica luka, sitno nasjeckana
• 2 žličice cimeta
• 2 žličice curry praha te 2 mljevenog korijandra
• 1 žličica chilli praha
• možete još dodati 1 žličicu garam masale (mješavina začina), no ako ju nemate slobodno dodajte još malo curryja i/ili korijandra, no ne više od žličice po svakog
• 125 g riže (ona iz vrećice)

Priprema:
Pileća prsa narežite na kockice veličine zalogaja i posolite te ostavite sa strane. Stavite kuhati rižu prema uputama na pakiranju. U dubljoj tavi (idealno wok) na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje te uspijte mješavinu začina i kratko promiješajte. Luk dodajte nakon što začini puste miris – otprilike minutu, te nakon 2-3 minute dodajte i pileće meso. Lagano miješajte, kako bi se svi sastojci povezali, te nakon što je piletina poprimila lijepu boju dodajte ocijeđeni špinat i nastavite lagano miješati još 4-5 minuta. Na kraju uspijte jogurt, dobro izmješajte te nakon minutu ugasite vatru. U tanjur servirajte skuhanu rižu, a preko nje stavite Chicken Palak.

*objavljeno na www.she.hr

Smoothie protokol


Smoothie je kraljica majka svih heštegova! #eatclean #green #healthy #nosugar #fruits #lowcarb #juicing #veggies #tomazdravkovic...


To je napitak svih trendsettrica, najbolji prijatelj šarenih slamki i oralno fiksiranih dama s frontalnim kamerama, proljetni must have  kolorit i naposljetku - napitak koji vam može pomoći koliko i odmoći! Pola banane, šaka borovnica, 1 kruška, žlica meda - i već ste spremne na odjeću s gumom a da nit čevapa jele, nit luka mirisale! Been there, done that.

Upravo zato treba biti oprezan, smoothie je vražji napitak ako se otmete kontroli i počnete trpati komade voća u  blender. Voće je zdravo, ali guess what, voće je šećer! Fruktoza! Stoga, ganjate li bikini body ili samo želite jednom zauvijek izgledati ko normalna osoba - pažljivo birajte što ćete blendati, i uvijek dajte prednost špinatu u odnosu na npr. bananu ili mango.

Stoga, slijede zlatna pravila smoothie protokola za što ukusnije i bezbolnije uživanje;


  • kockice leda - puno bolja opcija nego voda sama ( jer se ista ugrije prilikom blendanja), šaka leda pa tek pri kraju dodati vode po potrebi recept je za frisky, osvježavajući napitak koji možete konzumirati odmah.
  • zaslađivači - dodajete ih na kraju, nakon što sve izblendate i kušate! Med (1 žlica na 0,5 L) je poželjan ako vam se smoothie sastoji od npr. špinata, đumbira i limuna. Ako pak blendate voće, suzdržite se od dodatnih šećera, no ako vam uvjerenja dopuštaju, nekoliko kapi stevie ili umjetnog zaslađivača uljepšat će vam iskustvo cuclanja slamke.
  • smrznute namirnice - dušu dale za smoothie, Ne budite lijeni, kupljene namirnice operite, narežite i zmarznite. Tako ćete uvijek biti opskrbljeni, napitak će biti gotov za tren, manje nereda, manje truljenja zaboravljenog voća
  • cikla voli jabuku, mlijeko voli bananu, mango voli jagodu, špinat voli agrume i djumbir, kruška voli vaniliju, bobičasto voće voli jogurt, ja volim zapečene tortilje s piletinom i kikirikijem u umaku od vrhnja i sira... i još sira!
  • idealna je zamjena za voćni obrok kada trebate zakamuflirati neku namirnicu. Na primjer - maca prah  (koji uzimate jer ste na internetzu pročitali kako će vam vratiti hormone u ravnotežu) ili pak vlakna (jer ste na internetzu također pročitali da će vas to pročistiti). 





srijeda, 1. travnja 2015.

Pohane banane

Sramotno jednostavan recept za moj prvi post. Ali je stvarno fino, pa me nije sram.
Dođe ko' idealan desert svim početnicima koji  žele ispast face u društvu
.


                                                                                
 Sastojci (za 1 osobu):
1 veća banana
1 bjelanjak 
3 jušne žlice krušnih mrvica
1/2 čajne žličice začina za medenjake
 ( ili mljevenog cimeta, it will do just fine ako ste lijeni  skočit do dućana)
malo maslaca za prženje ( recimo 2 žlice) + žličica dve ulja 
ili cca 2 žlice kokosovog ulja*
1 jušna žlica tekućeg meda
2 čajne žličice kokosovog brašna ( to vam je za dekoraciju i privid onog egzotičnog šmeka)

Opcionalno, ali preporučljivo:
- poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije 
- poslužite frendicama koje isto ne znaju kuhat, pravite se važne,
   igrajte se "Večere za 5"
- poslužite toplo
- ne điberite se i kupite  kokosovo ulje :)


Priprema:
Izvadite tavicu. Ogulite bananu. 










Prepolovite ju i onda svaku polovicu još lijepo razrežite po duljini. U jednoj zdjelici vilicom, ili onom malom maaaalom metlicom  izmutite bjelanjak. Ne treba se stvoriti snijeg, već samo napraviti pjenica.
U drugoj posudici pomiješajte krušne mrvice i začin za medenjake odnosno cimet.
Umočite bananu u pjenicu, pa uvaljate u mrvice.Pa onda opet malo u bjelanjak pa u mrvice. Prstima formirajte tj. utisnite tu smjesu, da se ne trusi i otpada.

U tavi zagrijte ulje i dodajte maslac.
Budući da je maslac zaista nezgodan za prženje ( brzo izgara i još  k tome  prska voda iz njega), zato dodajemo ulje. No najbolja opcija je ovo pržiti na kokosovom ulju koje odlično podnosi visoke temperature. *Googlajte kokosovo ulje, sad ga barem ima po svuda za kupiti i nije preskupo. Palačinke npr. odlično ispadaju na njemu.

No, ako ipak  odabrali  maslac+malo ulja ( suncokretovo, biljno) -  pripremite se na malo prskanja... 
Prženje traje kratko - kad se zasmeđi s donje strane, baš onako kao najobičniji pohanac, okrenite bananice i pržite  do  zlatnožute boje i s druge strane.

Prebacite na tanjur, pokapajte medom i pospite kokos brašnom.  E da, i stavite tu kuglicu sladoleda za potpuni dojam! :D


*objavljeno na www.she.hr